Cornel Jurju

Un cunoscut istoric bucureştean spune bine că istoria ar putea fi cea mai frumoasă poveste. Mie îmi trece prin minte o poveste în sens propriu, care parcă mă ajută să înţeleg mai bine o importantă, frumoasă dar şi tristă pagină de istorie românească.

Cu toţii ne amintim de fascinanta şi surprinzătoarea Cenuşăreasă. Povestioara copilăriei noastre se ţese în jurul a trei personaje, fiecare principal în felul său: mama cea vitregă, Cenuşăreasa şi prinţul curtezan.

Mama vitregă, cum altfel, este rea, avară, invidioasă, intrigantă şi, în termenii noştri mai moderni, foarte performantă în demonica îndeletnicire a manipulării şi dezinformării. Prin aceste mijloace şi abilităţi reuşeşte să o urâţească, să o compromită pe, de altfel, hipnotizanta Cenuşăreasă.

Într-adevăr, Cenuşăreasa este înzestrată cu darurile cele mai alese: este manierată, frumoasă, inteligentă, harnică. Însă toate aceste rare calităţi nu pot răzbate prin aparenţe: mizerie, haine zdrenţuite, vorbe de ocară.

Prinţul de viţă imperială este fermecător, distins, consecvent dar afectat de o oarecare inocenţă. El cade în capcana manipulării, fiind incapabil, o vreme, să treacă dincolo de ecranul aparenţelor pentru a o descoperi pe adevărata Cenuşăreasă.

Ajungând pe tărâmul istoriei, am putea considera că, într-un anume fel, instituţia Monarhiei a fost ea însăşi sortită nefastei condiţii a Cenuşăresei. Faptul a devenit posibil imediat după 30 decembrie 1947. Era ziua fatidică a loviturii de stat comuniste, regizată la Moscova, prin care regele Mihai era obligat să abdice, iar Regatul României era substituit cu republica de tip bolşevic, continuată după 1989 printr-o republică democrată, apăsată şi ea de păcatul ilegitimităţii. Ei bine, de la sfârşitul anului 1947 puterea comunistă, cea străină şi „vitregă”, folosindu-se de instrumentele propagandei (manipulare, intoxicare, minciună) a supus imaginea regalităţii româneşti unui asiduu proces al demonizării, al „cenuşărizării”. Peste noapte, regii, reginele, principii şi principesele României au devenit exclusiv criminali, exploatatori, trădători ai neamului românesc, în fond exponenţii celor mai teribile vicii. Iar naţiunea, zăpăcită de tirul mistificărilor, şi-a pierdut discernământul confundând masca hidoasă, inventată de propaganda comunistă şi post-comunistă, cu adevăratul chip al Dinastiei Române.

Negăsindu-ne, totuşi, în ademenitoarea lume a basmului, evident că nu vom putea apela la vreo baghetă magică pentru a răzbi în sofisticata confruntare cu minciuna şi aparenţele. În schimb, am putea porni pe drumul adevărului cu ajutorul informării, al documentării, al cunoaşterii. Numai virtutea căutării adevărului este aceea care ne poate ajuta să descoperim înfăţişarea înţeleaptă, frumosă, demnă, distinsă, manierată, pe alocuri eroică, a regalităţii româneşti.

În privinţa aceasta, sărbătoarea Centenarului reprezintă o bună ocazie pentru a încerca să ridicăm de pe „obrazul” Dinastiei Române, măcar în parte, vălul sufocant al propagandei. Dincolo de el, am putea avea şansa unei minunate surprize: aceea de a afla că instituţia Monarhiei Constituţionale a fost axul central al procesului unionist românesc, finalizat atât de fericit pe parcursul anului 1918.

Despre Ferdinand I „Întregitorul”, trebuie să ne amintim că în octombrie 1918 fusese încoronat ca al doilea rege al României. Marele război era în plină desfăşurare în Europa, iar Ferdinand făcea parte din familia imperială germană. Apartenenţa familială şi originea etnică nu l-au împiedicat însă pe regele românilor ca în august 1916 să tragă sabia împotriva ţării natale, Imperiul German. O făcea printr-un gest cu valenţe sacrificiale, dar care era pus în beneficiul idealului unionist românesc. Când în Consiliul de Coroană din 14 august 1916, în care se încuviinţa intrarea României în război şi germanofilul P.P. Carp îşi exprima stupefacţia că o Dinastie germană poate duce ţara într-un război împotriva Germaniei, regele Ferdinand îi dădea următoarea replică: „Domnule Carp, respect toate părerile, dar nu pot lăsa să treacă, ultimele dvs. cuvinte. Ele nu pot fi expresia adevăratelor dvs. simţăminte. Îmi închipui că au izvorât în focul discuţiunii, dintr-un moment de necugetată mânie.

Ba nu, deloc – murmură Carp. Ba da – domnule Carp insistă regele părinteşte şi continuă… Aţi greşit şi odinioară, domnule Carp, când aţi vorbit de interesele Dinastiei. Nu cunosc interesele Dinastiei, nu cunosc decât interesele ţării. În conştiinţa mea aceste două interese se confundă. Dacă m-am hotărât să fac acest pas grav, e fiindcă după matură chibzuinţă eu am ajuns la convingerea, la convingerea adâncă şi nestrămutată, că el corespunde cu adevăratele aspiraţiuni ale neamului a cărui răspundere o port în ceasul de faţă. Dinastia va urma soarta ţării, învingătoare cu ea sau învinsă cu ea. Deoarece mai presus de toate, să ştiţi domnule Carp, că Dinastia mea este română. Rău aţi făcut când aţi numit-o străină, germană. Nu, e românească! Românii nu au adus aici pe unchiul meu, regele Carol, ca să întemeieze o Dinastie germană la gurile Dunării, ci o Dinastie naţională şi revendic pentru Casa Mea cinstea de a fi îndeplinit în întregime misiunea pe care acest popor i-a încredinţat-o”.

În cei doi teribili ani în care Regatul României a fost prins în vârtejul  războiului, regina Maria a oferit adevărata măsură a capacităţii Sale de iubire şi jertfă pentru poporul român. A organizat serviciul de ambulanţă care a deservit frontul, a coordonat ridicarea şi înzestrarea mai multor spitale de campanie, a distribuit alimente prin înfometatele oraşe şi sate ale Moldovei. Mai presus de orice, zi după zi, din zori până în noapte a fost nelipsită de lângă patul răniţilor, al bolnavilor contagioşi, pentru a alina suferinţe, pentru a oferi sprijin moral. Pe drept cuvânt, ostaşii români i-au atribuit supranumele de „mamă a răniţilor”. Un „alint” pe care regina l-a onorat până la capăt. Mai mult decât atât, la sfârşitul anului 1918, parcă într-un act de supremă solidaritate cu poporul care se aflase în durere şi suferinţă, regina s-a îmbolnăvit de gripă spaniolă. Era în agonia sfârşitului dar şi-a revenit aproape miraculos pentru a interpreta un strălucit rol în arena internaţională postbelică.

Finalul războiului o aducea pe Maria a României pe culmile unui impresionant val de popularitate mondială. Regina devenea una dintre cele mai admirate şi respectate personalităţi feminine ale epocii sale, dar şi cel mai popular reprezentant al României în lume din toate timpurile. Un statut privilegiat pe care regina Maria nu a ezitat să-l folosească în beneficiul naţiunii române. Regina României a participat la Conferinţa Păcii de la Paris. A fost primită de preşedintele şi primul ministru francez, de regele Angliei şi primul ministru britanic, de preşedintele SUA, în faţa tuturor pledând cu argumentele cele mai convingătoare pentru recunoaşterea internaţională a unirii românilor. După o astfel de întrevedere, primul ministru francez, G. Clemenceau îi mărturisea unui diplomat român aflat la Paris: ”O Regină ca a voastră poate fi primită numai cu onoruri militare, cu mareşalul Foch în frunte!”.

Intensitatea cu care regina Maria a trăit idealul României Întregite este mărturisită şi din filele testamentare pe care Majestatea Sa le-a lăsat posterităţii: „Atât timp am fost în mijlocul tău, încât mi se pare, abia cu putinţă că trebuie să te părăsesc; totuşi, orice om ajunge la capătul drumului său. Eu am ajuns la capătul drumului meu. Dar înainte de a tăcea pentru veşnicie vreau să-mi ridic, pentru ultima dată, mâinile pentru o binecuvântare. Te binecuvântez, iubită Românie, ţara bucuriilor şi durerilor mele, frumoasă ţară, care ai trăit în inima mea şi ale cărei cărări le-am cunoscut toate. Frumoasă ţară pe care am vazut-o întregită, a cărei soartă mi-a fost îngăduit să o văd împlinită. Fii tu veşnic îmbelşugată, fii tu mare şi plină de cinste, să stai veşnic falnică printre naţiuni, să fii cinstită, iubită şi pricepută”.

Indubitabil, la nivelul deciziei şi acţiunii instituţional-politice, dar şi al relevanţei simbolice, Regele Ferdinand şi Regina Maria au fost personalităţi centrale ale Epocii Unioniste Româneşti. Autoritatea statului român asupra noilor teritorii era afirmată la nivel public prin intermediul numeroaselor şi importantelor vizite regale intreprinse în provinciile unite în anii 1919-1920. Pe acelaşi teren al relevanţei simbolice, trebuie reţinut momentul special al încoronării de la Alba Iulia. Ceremonialul din 15 octombrie 1922 consacra Unirea teritoriilor locuite majoritar de către români sub autoritatea Coroanei. De altfel, stema regală, pe care autorităţile de astăzi în mod neînţeles evită să o recunoască, realiza o inspirată proiecţie în registru heraldic a noii structuri teritoriale a României Întregite. Cred a nu fi exagerată observaţia că în anii 1918-1920, pentru cei mai mulţi dintre români, Marea Unire se articula la nivel perceptiv în jurul câtorva elemente aparţinătoare în mod special perimetrului regalităţii: Coroana şi Stema Regatului, Regele şi Regina.

Reîntorcându-ne la prinţul Fraţilor Grimm, vom observa că, într-un final, acesta a reuşit să învingă aparenţele, să o descopere pe Cenuşăreasa şi, în felul acesta, să-şi poată împlini soarta. Acum, în pragul Centenarului, ar fi de observat dacă noi românii putem ştirbi pojghiţa încă groasă a propagandei pentru a întrezări adevăratul chip al suveranilor Marii Uniri de la 1918: Regele Ferdinand şi Regina Maria.

Related Blogs

146 Comments

 1. sklep onlinesays:

  Wow, wonderful weblog layout! How long have you been running a blog for?
  you make blogging look easy. The full look of your website is excellent, as smartly
  as the content! You can see similar here sklep internetowy

 2. sklepsays:

  Hey there! Do you know if they make any plugins to help with SEO?
  I’m trying to get my blog to rank for some
  targeted keywords but I’m not seeing very good results.
  If you know of any please share. Kudos! You can read similar
  text here: Najlepszy sklep

 3. Scrapebox AA Listsays:

  Hi there! Do you know if they make any plugins to help with SEO?
  I’m trying to get my blog to rank for some targeted keywords
  but I’m not seeing very good gains. If you know of any please share.

  Kudos! I saw similar blog here: List of Backlinks

 4. Link Buildingsays:

  Hello! Do you know if they make any plugins to help with Search
  Engine Optimization? I’m trying to get my blog to rank for some targeted
  keywords but I’m not seeing very good success. If you know of
  any please share. Thanks! You can read similar blog here: Backlink Building

 5. Auto Approve Listsays:

  Hello there! Do you know if they make any plugins to help with Search Engine
  Optimization? I’m trying to get my site to rank for some targeted keywords
  but I’m not seeing very good results. If you know of any please share.
  Thank you! You can read similar blog here: Backlink Portfolio

 6. 급전says:

  Absolutely pent subject matter, appreciate it for selective information .대출

 7. 대출says:

  Informative Site… Hello guys here are some links that contains information that you may find useful yourselves. It’s Worth Checking out 급전

 8. 급전says:

  Your writing has a real impact on me.대출

 9. 대출says:

  Your writing style is both engaging and informative.급전

 10. 대출says:

  I’m grateful for the clarity you’ve brought to this issue.대출

 11. 대출says:

  Your blog posts are always so well-written and informative.대출

 12. 급전says:

  Your article is a true masterpiece.급전

 13. 급전says:

  I’m impressed by the depth of your analysis.대출

 14. zakupy onlinesays:

  It’s very interesting! If you need help, look here: link building

 15. 급전says:

  I resonate deeply with what you’ve written.급전

 16. peakpulsesitesays:

  I enjoyed reading this post. It gave me a lot to think about.dashdome

 17. slotcoinsays:

  I enjoyed reading this post. It gave me a lot to think about.dashdome

 18. websitesays:

  You have a real gift for writing. Your posts are always so engaging and full of valuable information. Keep up the great work!nexusnook

 19. heresays:

  Your passion for the subject matter is evident in every post you write. This was another outstanding article. Thank you for sharing!coinsslot

 20. Page Social 5811says:

  hi, thanks!: Page Social

 21. Page Social 1595says:

  hi, thanks!: Page Social

 22. clicksays:

  l free to adjust these comments as needed to better fit the specific blog posts you’re responding to!dashdome

 23. Peranox 5081says:

  hi, thanks!: Peranox

 24. zone porn 553says:

  hi, thanks!: zone porn

 25. zone porn 5939says:

  hi, thanks!: zone porn

 26. websitesays:

  I’m always impressed by the depth of knowledge and insight you bring to your posts. This was another fantastic article. Thank you!echozone

 27. websitesays:

  I love how you present information in such a clear and engaging way. This post was very informative and well-written. Thank you!peakpulsesite

 28. clicksays:

  Your blog is a wealth of information. I always learn something new from your posts. This one was particularly enlightening. Great job!blogpulse

 29. heresays:

  I always look forward to your new posts. You have a way of making even the most complex topics easy to understand. Excellent job!swiftnook

 30. easy install air conditionersays:

  This is my first time i visit here. I found so many entertaining stuff in your blog, especially its discussion. From the tons of comments on your articles, I guess I am not the only one having all the enjoyment here! Keep up the good work.

 31. domestic aircon installationsays:

  you do not need to buy very expensive SEO books because there are some very good free seo books on the net too“

 32. air conditioning installation northern beachessays:

  As soon as I discovered this website I went on reddit to share some of the love with them.

 33. local gas safe registered engineerssays:

  Pretty nice post. I just stumbled upon your blog and wished to say that I’ve truly enjoyed browsing your blog posts. After all I will be subscribing to your feed and I hope you write again soon!

 34. gas engineer to connect cookersays:

  This is such a great post, and was thinking much the same myself. Another great update.

 35. gas engineer bangorsays:

  It’s difficult to find knowledgeable folks with this topic, however you be understood as do you know what you’re speaking about! Thanks

 36. domestic gas engineersays:

  This is great! I think reading this, I loved every word. Seriously, keep posting the good information, bloggers like myself need it.

 37. gas cooker engineer near mesays:

  A blog like yours should be earning much money from adsense.~;~~-

 38. corgi gas boilerssays:

  i think that RSS FEEDS should also be included on the list of the best inventions because it makes life easier for bloggers like us.

 39. oftec boiler engineerssays:

  Seriously this valuable help is incredible it really helped me and even my children, thanks!

 40. vaillant boiler service engineers near mesays:

  Hi! Do you use Twitter? I’d like to follow you if that would be okay. I’m undoubtedly enjoying your blog and look forward to new updates.

 41. corgi gas safesays:

  Excellent post. I was checking constantly this blog and I am impressed! Very helpful info particularly the last part I care for such information a lot. I was seeking this certain information for a long time. Thank you and good luck.

 42. ac installationsays:

  Hey! Do you know if they make any plugins to protect against hackers? I’m kinda paranoid about losing everything I’ve worked hard on. Any recommendations?

 43. emergency hvac near mesays:

  girls really feel the influence of only a second’s pleasure, for the remainder of their lives.

 44. air conditioner maintenance near mesays:

  Thanks a lot for taking a few minutes to line all of this out for people like us. This kind of article ended up being extremely helpful to me.

 45. gas safe installer near mesays:

  Oh my goodness! a great post dude. Thanks Nevertheless My business is experiencing problem with ur rss . Do not know why Unable to sign up to it. Can there be any person finding identical rss issue? Anybody who knows kindly respond. Thnkx

 46. british gas emergency boiler repairsays:

  Only wanna input on few general things, The website layout is perfect, the written content is rattling superb .

 47. Smart home air conditioning integrationsays:

  electric ranges are very convenient to use compared to gas ranges-

 48. registered gas boiler engineer near mesays:

  Many thanks for creating so good blog! i have book marked it and will be back!

 49. ac maintenance servicessays:

  I like the valuable information you offer for your articles. I will be able to bookmark your blog and feature my kids check up here generally. I am somewhat certain they are going to be informed numerous new stuff right here than anyone else!

 50. heating and cooling repairsays:

  My husband and i got very peaceful Louis could carry out his analysis out of the precious recommendations he had through your weblog. It’s not at all simplistic to simply be giving away helpful hints that many other people have been making money from. And we all know we have the website owner to appreciate because of that. All the illustrations you’ve made, the easy website navigation, the friendships you can give support to promote – it’s everything exceptional, and it’s making our son and our family imagine that the theme is brilliant, which is exceedingly important. Thanks for everything!

 51. domestic gas engineersays:

  The thing i like about your blog is that you always post direct to the point info.”–”,

 52. heat pump repair near mesays:

  An interesting discussion may be worth comment. I do think that you simply write on this topic, it will not certainly be a taboo subject but normally consumers are insufficient to communicate on such topics. To a higher. Cheers

 53. corgi registered boiler engineerssays:

  Greetings, May I grab your page picture and implement it on my own blog page?

 54. local corgi registered plumberssays:

  Woh I like your posts , saved to fav! .

 55. emergency air conditioner repairsays:

  very nice publish, i definitely love this web site, carry on it}

 56. gas certified boiler engineersays:

  My personal sis recommended me personally regarding your web website and exactly how excellent it is. She’s proper, I am genuinely impressed using the composing and slick design. It appears in my experience you’re simply scratching the surface when it comes to what you might achieve, however you’re off to a good start!

 57. emergency ac repair near mesays:

  If only my personal content articles appeared as if this particular! That’s a enhance, btw?-I ‘m new to blog publishing as well as reading numerous blogs helps me out with my very own. Any info you could throw my way to help is very appreciated. Thanks for the great info on this particular post!

 58. emergency gas boiler repairsays:

  I always was interested in this topic and stock still am, thankyou for putting up.

 59. heating engineers in my areasays:

  Hello! Someone in my Myspace group shared this site with us so I came to take a look. I’m definitely enjoying the information. I’m bookmarking and will be tweeting this to my followers! Wonderful blog and wonderful style and design.

 60. emergency hvac near mesays:

  “I’m a newbie and your accomplishment is quite a lot an inspiration for me”

 61. ductless heating and coolingsays:

  There’s noticeably a bundle to know about this. I assume you made sure nice factors in options also.

 62. air conditioner maintenancesays:

  It’s difficult to acquire knowledgeable individuals during this topic, but the truth is be understood as guess what happens you’re dealing with! Thanks

 63. central heating engineers near mesays:

  A blog like yours should be earning much money from adsense.`*”*’

 64. vaillant service engineersays:

  very nice post, i definitely really like this site, persist with it

 65. Air conditioning maintenance planssays:

  My brother recommended I might like this website. He was entirely right. This post truly made my day. You cann’t imagine just how much time I had spent for this info! Thanks!

 66. corgi registered gas mansays:

  I definitely wanted to compose a quick message to be able to appreciate you for those amazing advice you are giving out on this website. My time intensive internet investigation has finally been honored with good quality facts and strategies to go over with my great friends. I would state that that most of us site visitors actually are quite fortunate to be in a notable website with so many outstanding people with insightful strategies. I feel really privileged to have discovered your entire web page and look forward to plenty of more amazing times reading here. Thanks again for everything.

 67. air conditioner not workingsays:

  F*ckin’ awesome things here. I’m really glad to see your post. Thanks a whole lot and i am looking forward to contact you. Will you please drop me a e-mail?

 68. register new boiler with gas safesays:

  Thanks for making the honest try to give an explanation for this. I believe very strong about it and want to be informed more. If it’s OK, as you reach extra intensive wisdom, would you mind adding extra posts similar to this one with additional information? It will be extraordinarily helpful and helpful for me and my colleagues.

 69. Central air conditioning setupsays:

  Hey this blog is not really bad. I were going to see what else you possess but I don???t have the time I’ll have to look later.

 70. gas registered engineersays:

  You really make it seem so easy with your presentation but I find this matter to be actually something that I think I would never understand. It seems too complex and extremely broad for me. I’m looking forward for your next post, I will try to get the hang of it! xrumer

 71. hvac near mesays:

  Spot lets start work on this write-up, I must say i think this web site needs much more consideration. I’ll more likely once again to study far more, thank you for that info.

 72. 24 hour gas safe engineersays:

  excellent write-up, i certainly love this web site, keep on it

 73. hvac systemsays:

  Hiya, I’m really glad I have found this info. Today bloggers publish just about gossips and net and this is actually frustrating. A good web site with interesting content, that is what I need. Thank you for keeping this web site, I’ll be visiting it. Do you do newsletters? Can’t find it.

 74. registered gas fitters near mesays:

  Youre so cool! I dont suppose Ive read anything in this way just before. So nice to get somebody with a few original thoughts on this subject. realy appreciation for beginning this up. this web site is something that is needed on the net, a person with some originality. helpful problem for bringing a new challenge towards web!

 75. air condition repairsays:

  My brother recommended I might like this website. He was entirely right. This post truly made my day. You cann’t imagine simply how much time I had spent for this info! Thanks!

 76. gas cooker fitterssays:

  It’s appropriate time to make some plans for the future and it is time to be happy. I have read this post and if I could I want to suggest you some interesting things or suggestions. Maybe you can write next articles referring to this article. I desire to read more things about it!

 77. 24 hour heating and air conditioning repair near mesays:

  I think this site has got some very excellent info for everyone : D.

 78. trust a trader heating engineersays:

  Can I just now say what relief to find someone who actually knows what theyre dealing with on-line. You certainly discover how to bring a difficulty to light to make it critical. The best way to need to check this out and see why side of the story. I cant believe youre less popular since you also absolutely hold the gift.

 79. where to escape roomsays:

  Hi! Do you know if they make any plugins to help with SEO?
  I’m trying to get my website to rank for some targeted keywords but I’m not seeing very good
  gains. If you know of any please share. Thanks! You can read similar art here:
  Best escape rooms

 80. air quality testingsays:

  Along with almost everything which seems to be developing inside this particular area, your viewpoints are actually somewhat radical. Having said that, I appologize, because I can not subscribe to your entire suggestion, all be it radical none the less. It appears to me that your commentary are not completely justified and in reality you are generally your self not even completely confident of your argument. In any event I did take pleasure in reading it.

 81. Zoned air conditioning systemssays:

  This particular thread may seem to get quite a few page views. Exactly how do you support it? The application provides marvelous uncommon take onto matters. I reckon that going through things tremendous or possibly a lot of furnish home elevators is the main problem.

 82. whole house air purificationsays:

  I ran across your site last week and started to follow your posts consistently. I haven’t commented on any kind of blog site just yet but I was considering to start soon. It’s truly exciting to actually contribute to an article even if it’s only a blog. I really don’t know exactly what to write other than I really loved reading through a couple of of your articles. Great articles for sure. I will keep visiting your blog regularly. I learned a lot from you. Thanks!

 83. gas safe registered plumbers near mesays:

  I would like to voice my gratitude for your kindness in support of those people who really want guidance on this particular study. Your personal commitment to getting the message around appeared to be exceptionally informative and has usually encouraged individuals like me to arrive at their goals. Your new important guideline means a lot to me and further more to my fellow workers. Regards; from all of us.

 84. gas safe fitterssays:

  I surely didn’t know that. Learnt one thing new right now! Thanks for that.

 85. 4k tiktok downloadersays:

  Good web site you’ve got here.. It’s difficult to find high quality writing like yours nowadays. I honestly appreciate people like you! Take care!!

 86. gas registered near mesays:

  french translation is kind of hard at first but if you get used to it, then it is easy’

 87. emergency heating engineersays:

  Good info. Lucky me I reach on your web site by accident, I bookmarked it.

 88. ductwork cleaningsays:

  I discovered your blog site on google and verify a few of your early posts. Continue to maintain up the superb operate. I simply extra up your RSS feed to my MSN News Reader. Looking for forward to reading extra from you in a while!…

 89. Eco-friendly air conditioning solutionssays:

  I truly appreciate this post. I’ve been looking everywhere for this! Thank goodness I found it on Bing. You have made my day! Thanks again!

 90. air conditioner maintenance servicessays:

  I appreciate your wordpress template, wherever did you get a hold of it through?

 91. corgi registered gas fitters near mesays:

  Hi there, just became aware of your blog through Google, and found that it’s truly informative. I’m going to watch out for brussels. I’ll be grateful if you continue this in future. Numerous people will be benefited from your writing. Cheers!

 92. gas engineer and plumbersays:

  THERE are few things on the Great Barrier Reef to make the world famous dolphins pale in comparison

 93. trusted trader gas engineersays:

  I was just searching for this information for a while. After six hours of continuous Googleing, at last I got it in your website. I wonder what is the lack of Google strategy that don’t rank this type of informative web sites in top of the list. Generally the top websites are full of garbage.

 94. Hungsays:

  I will right away clutch your rss feed as I can not find your email subscription hyperlink or e-newsletter service. Do you have any? Kindly let me understand so that I may subscribe. Thanks!

 95. hvac systemsays:

  I feel as you could probably teach a category concerning how to produce a great blog. This really is fantastic! I need to say, what really got me was your design. You certainly learn how to make your site not only a rant about a issue. Youve managed to get easy for visitors to connect. Healthy, because not that lots of people know very well what theyre doing.

 96. Tonic Greenssays:

  Heya! I’m at work surfing around your blog from my new iphone 4! Just wanted to say I love reading your blog and look forward to all your posts! Keep up the fantastic work!

 97. ac servicesays:

  been using these things. We appreciate you getting really accommodating and then for utilizing certain amazing themes most people are really desirous to be

 98. Programmable thermostat setupsays:

  À quoi bon ne pas discuter de la conversation quel arrête le plus à siège dispose pluralité fermer visiteurs? le theme substantiel des précédents mois à l’idée de la diffusion des nouveautés

 99. heat pumpsays:

  I was having difficulty not thinking of some business opportunities, so I started looking for some unusual blogs. I enjoyed your blog and it helped me relax.

 100. air conditioner not workingsays:

  Hello! Someone in my Myspace group shared this site with us so I came to take a look. I’m definitely enjoying the information. I’m bookmarking and will be tweeting this to my followers! Wonderful blog and wonderful style and design.

 101. emergency ac repair near mesays:

  lbxzoiljxfvnjiumcjun, How long does xanax stay in your system, LOFZVRd.

 102. Eco-friendly air conditioning solutionssays:

  When I originally commented I clicked the -Notify me when new surveys are added- checkbox and now every time a comment is added I get four emails sticking with the same comment. Possibly there is by any means you are able to get rid of me from that service? Thanks!

 103. 24 hour heating repairsays:

  Thanks, I enjoyed – Gulvafslibning | Kurt Gulvmand. It was good. View my blog sometime, it all about Altamonte Springs, FL Real Estate.

 104. air conditioner maintenance near mesays:

  why do people call Lebron James “King James”. Because Kings rule & have thrones, Lebron hasn’t even won a title, who is Lebron ruling over ?,IAmBobbyDrake,

 105. ac not blowing cold airsays:

  irritable bowel is really bad, this disease can really crap your digestive system**

 106. air duct cleaning near mesays:

  dance shoes that are shiny are the most cool stuff that you could possibly wear*

 107. 24-hour air conditioning installationsays:

  It is appropriate time to make some plans for the future and it is time to be happy. I have read this post and if I could I wish to suggest you some interesting things or advice. Perhaps you could write next articles referring to this article. I wish to read more things about it!

 108. heat pumpsays:

  Black Ops Zombies is now available… […]Take a look here[…]…

 109. air quality testing near mesays:

  You have noted very useful details! PS. nice web site. “Disbelief in magic can force a poor soul into believing in government and business.” by Tom Robbins..

 110. Smart home air conditioning integrationsays:

  I’m impressed, I have to admit. Genuinely rarely should i encounter a weblog that’s both educative and entertaining, and let me tell you, you might have hit the nail about the head. Your thought is outstanding; the problem is an element that inadequate individuals are speaking intelligently about. We are delighted we stumbled across this at my hunt for something relating to this.

 111. air duct cleaning servicessays:

  You need to take part in a tournament for example of the greatest blogs on-line. I’m going to suggest this great site!

 112. central air conditioner maintenancesays:

  After study several of the web sites on your own website now, and that i really like your technique of blogging. I bookmarked it to my bookmark web site list and you will be checking back soon. Pls consider my web site likewise and let me know what you consider.

 113. emergency ac repair near mesays:

  find dining might be expensive but the menu and service is always the best.

 114. ac not turning onsays:

  You need to participate in a contest for probably the greatest blogs on the web. I’ll recommend this site!

 115. mp3juice download freesays:

  Good article. I am facing a few of these issues as well..

 116. Sumatra Slim Belly Tonic Reviewsays:

  What i do not realize is actually how you are not actually much more well-liked than you might be now. You’re very intelligent. You realize thus significantly relating to this subject, made me personally consider it from so many varied angles. Its like women and men aren’t fascinated unless it’s one thing to accomplish with Lady gaga! Your own stuffs great. Always maintain it up!

 117. emergency heating service near mesays:

  I have seen loads of useful things on your website about desktops. However, I’ve got the opinion that notebooks are still less than powerful more than enough to be a sensible choice if you normally do jobs that require plenty of power, like video editing and enhancing. But for world wide web surfing, word processing, and most other frequent computer functions they are okay, provided you never mind your little friend screen size. Many thanks sharing your opinions.

 118. Emergency air conditioning installationsays:

  Ha ha… I was just surfing around and took a look at these reviews. I can’t believe that there’s still this much interest. Thanks for posting about this.

 119. air conditioner servicesays:

  the doctor said that we have an allergic baby that is why we choose hypoallergenic baby clothes-

 120. Emergency air conditioning installationsays:

  Im no professional, but I feel you just crafted a very good point point. You naturally understand what youre talking about, and I can seriously get behind that. Thanks for staying so upfront and so truthful.

 121. emergency air conditioner servicesays:

  and i would love it if they could develop more position players from the minorsbut that only works if you have a manager and gm that will provide the opportunities for that to occur

 122. 24 hour air conditioning service near mesays:

  I enjoy the efforts you have put in this, regards for all the great blog posts.

 123. air conditioner not workingsays:

  Taking hormone medication may also enhance the number of moles that seem in your body. They may possibly even continue to appear long soon after you’ve got stopped the medication as your physique needs time for you to revert back again to its normal state.

 124. 24 hour heating and air conditioning repair near mesays:

  The when I just read a weblog, I really hope who’s doesnt disappoint me around this place. I mean, I know it was my replacement for read, but I actually thought youd have something fascinating to mention. All I hear can be a few whining about something that you could fix when you werent too busy looking for attention.

 125. commercial hvacsays:

  Oh my goodness! an amazing write-up dude. Many thanks Even so My business is experiencing trouble with ur rss . Do not know why Struggle to sign up to it. Can there be everyone getting identical rss dilemma? Anyone who knows kindly respond. Thnkx

 126. ductless air conditioner installationsays:

  Over and over again I like to think about this problems. As a matter of fact it wasn’t even a month ago that I thought about this very thing. To be honest, what is the answer though?

 127. heat pump maintenancesays:

  Man, you are a good writer. Your article is really interesting. You should do it professionaly

 128. same day ac repairsays:

  I’m impressed, I must say. Genuinely rarely will i encounter a weblog that’s both educative and entertaining, and let me tell you, you could have hit the nail about the head. Your concept is outstanding; the catch is something that not enough folks are speaking intelligently about. I am very happy which i found this at my seek out some thing concerning this.

 129. home air conditioner maintenancesays:

  Hi. Cool article. There is a problem with the web site in firefox, and you might want to test this… The browser is the marketplace leader and a huge portion of folks will miss your excellent writing due to this problem.

 130. Eco-friendly air conditioning solutionssays:

  You can also put a chatbox on your blog for more interactivity among readers.*.~;:

 131. family heating and coolingsays:

  Naturally I like your web site, however you have to check the spelling on quite a few of your posts. A number of them are rife with spelling problems and I find it very bothersome to tell you. Nevertheless I will surely come again again!

 132. ac maintenance servicessays:

  Thanks so much pertaining to giving me an update on this subject on your website. Please understand that if a completely new post becomes available or in case any improvements occur on the current submission, I would be interested in reading more and knowing how to make good using of those strategies you talk about. Thanks for your time and consideration of others by making this web site available.

 133. air conditioner installationsays:

  Most of the people take advantage of the list to be certain they have the many necessary elements, such as food and clothes.

 134. High-efficiency AC modelssays:

  I like the way you conduct your posts. Yessir!

 135. Energy-efficient AC systemssays:

  A high level woman you must have a single body appearance. Is going to be most excellent construct, adult will need the customer through your self confidence and girls do imagine drawn to because of your captivating looks. Albeit numerous men desirable to generate an extremely whole a lot are certainly all set to might dozens of vexing physical trainings was needed to grow their lean muscle mass. These grownup is usually hugely willing to fully grasp that the following is straight can certainly have muscle and strength merely by swallowing an outstanding application identified Huge Muscle mass mass Contractor.

 136. ac maintenancesays:

  I’ve been exploring for a bit for any high quality articles or blog posts on this sort of area . Exploring in Yahoo I at last stumbled upon this web site. Reading this information So i am glad to show that I have a very good uncanny feeling I found out exactly what I needed. I so much for sure will make certain to do not fail to remember this website and give it a glance on a constant.

 137. heating and cooling servicessays:

  Wow that was unusual. I just wrote an extremely long comment but after I clicked submit my comment didn’t show up. Grrrr… well I’m not writing all that over again. Anyways, just wanted to say wonderful blog!

 138. ac compressor repairsays:

  Hello I want to to talk about a remark right here concerning you to definitely be able to let you know just how much i actually Liked this particular read. I have to run off in order to aTurkey Day time Supper however wanted to leave ya a simple remark. We saved a person So will end up being coming back subsequent work to see much more of yer quality posts. Keep up the standard work.

 139. hvacsays:

  We’re a group of volunteers and starting a new scheme in our community. Your website offered us with valuable info to work on. You’ve done a formidable job and our whole community will be thankful to you.

 140. air conditioner maintenance servicesays:

  What would be your next topic next week on your blog.,”‘*;

 141. Professional AC installationsays:

  Hiya, I’m really glad I have found this info. Today bloggers publish only about gossips and web and this is really annoying. A good website with exciting content, that is what I need. Thanks for keeping this web-site, I will be visiting it. Do you do newsletters? Can not find it.

 142. ac not coolingsays:

  Immer etliche Firmen benützen heutzutage Interimmanagement als innovatives und ergänzendes Gerätschaft i. Spanne der Unternehmensführung. Denn hiermit wird Kenntnisstand leistungsfähig, bedarfsgerecht und schnell ins Unternehmen geholt.

 143. air conditioning servicesays:

  Thanks for the blog loaded with such a large amount of info. Stopping by your blog helped me to urge what i used to be probing for.

 144. link buildingsays:

  If some one wishes to be updated with newest technologies then he
  must be pay a visit this site and be up to date daily.

 145. sl2.topsays:

  Hey there! Do you know if they make any plugins to assist with SEO?
  I’m trying to get my site to rank for some targeted keywords but I’m not
  seeing very good success. If you know of any please share.
  Kudos! You can read similar blog here

Leave a Comment

error: Content is protected !!