ING. CONSTANTIN VISALON – RADU
Președintele Mișcării pentru o Monarhie Constituțională Cluj-Napoca
Mișcarea pentru o Monarhie Constituțională Cluj-Napoca anunță cu durere trecerea în eternitate a președintelui ei ing. Constantin VISALON-RADU în ziua de 25 noiembrie 2016, în vârstă de 75 de ani, dupa o lungă și grea suferință îndurată cu demnitate și credință creștină.
Domnul Constantin Visalon-Radu s-a născut la 18 mai 1941 în comuna Racoviță-Cornet, județul Vâlcea, a urmat prestigiosul Liceu Gheorghe Lazăr (astăzi Colegiu Național) din Sibiu, după care a absolvit Facultatea de Silvicultură din cadrul Institutului Politehnic din Brașov, devenind inginer silvic și, mai târziu, și-a luat licența în economie la Academia de Studii Economice din București.
Domnul Constantin Visalon-Radu a fost un îndragostit de natură și drumeții și în special de alpinism, sport pe care l-a practicat cu asiduitate. Potrivit specializărilor sale, a lucrat în silvicultură și în cadrul protecției mediului la Agenția de Mediu din Cluj-Napoca.
După 1989, Constantin Visalon-Radu s-a angajat în lupta pentru democratizarea cu adevărat a României, contrar opticii „democrației originale” sau „despotului luminat a toate știutor și a toate priceput”. Astfel, după înființarea în 1990 și la noi în țară, a „Uniunii Mondiale a Românilor Liberi (UMRL) – Ion Rațiu” – Filiala Cluj-Napoca, sub președinția reputatului Prof.univ.ing. Mircea Mihăilescu (1920-2016), Constantin Visalon-Radu a fost secretar executiv. În tot acest timp, având în vedere dorința tuturor membrilor UMRL și a altor doritori, de reinstaurare a monarhiei constituționale în România, mulți dintre ei vechi patrioți – majoritatea covârșitoare dintre ei fiind azi trecuți în eternitate, a luat ființă MIȘCAREA PENTRU O MONARHIE CONSTITUȚIONALA CLUJ-NAPOCA (MMC) sub președinția Domnului Lazăr Bondor, fost deținut politic, luptător cu arma în mână contra bolșevizării țării în cadrul formației „Armata Albă”, coleg de celulă cu omul politic Ion Diaconescu. MMC a fost admisă ca asociație la 9 iunie 1992 prin Hotărârea Judecătorească nr. 55 a Judecătoriei Cluj-Napoca.
După trecerea în eterntate a președintelui Lazăr Bondor, vrednic de amintire, ca președinte a fost ales Domnul ing. Constantin Visalon-Radu.
În acei ani, lupta pentru democrație și pentru instituirea monarhiei constituționale se ducea pe două linii: pe linie de UMRL și pe linie de MMC, activitățile fiind comune. Astfel, au fost organizate mitinguri și conferințe privind trecutul istoric din perioada monarhiei, aniversări și comemorări ale evenimentelor istorice „uitate” sau mistificate de istoriografia din perioada comunistă.
În luna iunie 1992 a avut loc la București Congresul al III-lea al UMRL, primul congres organizat în țară, prin efortul UMRL România. La acest congres, din partea UMRL Cluj, au luat parte prof.univ. Mircea Mihăilescu, ing. Constantin Visalon-Radu, autorul rândurilor de față și alții. La acest congres a fost reales președinte al UMRL, cel care a fost fondatorul din diaspora al Uniunii, deputatul Ion Rațiu, scos din funcția de președinte la Congresul de la Paris Saint- Maur, infestat de securisto-comuniști, fiind ales Doru Novacovici, care „bătuse palma cu Ion Iliescu” și care a creat o dizidență a UMRL. Congresul de la Saint-Maur a fost o rușine prin modul de desfășurare, așa că la Congresul de la București, acest congres a fost declarat nul și neavenit. De menționat este și faptul că Doru Novacovici a invitat la Saint-Maur pe „revoluționarul” Alexandru Stark de la TVR „Liberă” pentru a filma manifestările rușinoase ale neocomuniștilor considerându-le justificate, contra democraților. O descriere in amănunt a faptelor de la Saint –Maur se găsește în articolul lui Eugeniu Dinescu „Opinie” publicat în periodicul „Românul Liber”, iunie 1992, anul VIII, nr. 6, ediție internațională.
Autorul rândurilor de față își aduce aminte, fiind membru al Asociației Generale a Inginerilor din România (AGIR), că în țară, a fost organizată o întâlnire cu inginerii români de pretutindeni. Pentru această întâlnire s-a apelat la aripa Doru Novacovici, agreat de Ion Iliescu, în loc să se apeleze la adevarata organizație – Ion Rațiu.
Președintele MMC ing. Constantin Visalon-Radu și-a adus contribuția majoră prin organizarea de mitinguri monarhiste și publicarea de articole în periodicul „Coroana de Oțel” editat la Arad de Societatea „Amicii Regelui Mihai”. Un exemplu elocvent il prezintă articolul „Conferirea de către Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca a celor mai înalte titluri academice Majestății Sale Regelui Mihai I al României”, care descrie solemnitatea de conferire, la 12 aprilie 2003, a titlurilor de Profesor Honoris Causa Extraordinar și Senator ad Honorem de către rectorul de atunci al Universității, Andrei Marga („Coroana de Oțel”, iulie-august-septembrie, 2003). Cu această ocazie monarhiștii din cadrul MMC au organizat o manifestație cu flori și tricolorul românesc conținând stema regală, președintele Constantin Visalon-Radu fiind factorul coagulant și mobilizator pentru această acțiune. De altfel, președintele și intreaga MMC a fost in centrul acțiunilor festive pentru primirea pentru prima dată în Cluj-Napoca a AALLRR Principesa Margareta și Principesa Sofia și, în 1996, a Majestății Sale Reginei Ana și a AALLRR Principesei Margareta și Principelui Radu, perioadă în care nu i se permitea Majestății Sale Regelui să vină în țară.
Președintele Constantin Visalon-Radu a fost membru al FUNDAȚIEI CULTURALE MEMORIA, fundație care a editat revista „MEMORIA-revista gândirii arestate”, ocupându-se de difuzarea ei. În ce privește pe autorul rândurilor de față, a fost ajutat cu reviste „MEMORIA” și cu numere din periodicul „Coroana de Oțel” pe care le-a difuzat în alte localități din țară, în Bucovina de Nord (Ucraina) și Basarabia.
La inițiativa Dr. Vasile Lucaciu, membru UMRL și MMC, venit din Statele Unite ale Americii, exponent al promoției 1946 a Facultății de Medicină a Universității Regele Ferdinand I, promoție care si-a luat numele de „Promoția Regele Mihai I”, din care au făcut parte Academician Ion Baciu, Prof.Dr.Docent Ion Gherman, Dr. Gheorghe Telea, Dr. Horațiu Ciortin și alții, s-a întreprins acțiunea de realizare prin subscripție publică a busturilor din bronz ale Regelui Ferdinand I și Reginei Maria cu ocazia aniversării a 85 de ani de la inaugurarea primei Universități Române din Cluj la 1 februarie 1920.
UMRL și MMC, în special Dr. Vasile Lucaciu și Ing. Constantin Visalon-Radu au făcut eforturi deosebite pentru această acțiune, astfel că cele două busturi, din martie 2005, străjuiesc intrarea în Aula Magna a Universității.
Pentru activitatea sa, președintele ing. Constantin VISALON-RADU a fost decorat la Palatul Elisabeta din București, într-o solemnitate, la 31 mai 2010, de către Majestatea Sa Regele Mihai I cu Medalia „Regele Mihai I pentru Loialitate”.
Pentru necunoscători, fiecare distincție conferită de Șeful Familiei Regale, respectiv MS Regele Mihai I, care este și Marele Maestru al Distincțiilor Regale, are o zi de sărbătorire. Medalia „Regele Mihai I pentru Loialitate” are ca zi de sărbătorire data de 8 noiembrie, Sărbătoarea „Soborului Sfinților Arhangheli Mihail și Gavriil și al tuturor cereștilor puteri”, ziua onomastică a Majestății Sale Regelui Mihai I. Prin denumirea ei, medalia se constituie ca o distincție „de suflet” din partea Majestății Sale Regelui.
În calitate de decorat, ing. Constantin Visalon-Radu era invitat, prin invitație specială nominalizată, împreună cu ceilalți decorați cu această medalie, la Palat, pentru sărbătorirea zilei medaliei. De asemenea, era invitat și la toate sărbătoririle organizate de Casa Regală, cu invitație specială.
DUMNEZEU SA-L ODIHNEASCĂ ÎN PACE !
RĂMÂNE CA PE VIITOR GENERAȚIILE TINERE SĂ DUCĂ MAI DEPARTE FĂCLIA NESTINSĂ A CONȘTIINȚEI NAȚIONALE ȘI A MONARHIEI CONSTITUȚIONALE EREDITARE !
FAMILIEI INDURERATE ÎNALTĂ CONSIDERAȚIE, ATAȘAMENT ȘI SINCERE CONDOLEANȚE DIN PARTEA MONARHIȘTILOR !
Prof.univ.dr.ing. Alexandru-Grigore PISOSCHI